De 5 allerbeste restaurants van Italië - Dit is Italië (2024)

Een culinair kijkje in de wereld van Italiaanse toprestaurants met niet minder dan drie Michelinsterren. Maak kennis met de vijf allerbeste restaurants van Italië.

Krokante pizza’s, rijkelijke porties pasta en onbeperkte hoeveelheden antipasti. Dat je in Italië heerlijk kunt eten is geen geheim. Maar het land bewijst zich ook op het gebied van fine dining. De Michelinsterren voor 2017 zijn onlangs uitgereikt en Italië heeft de op een na meeste sterren weten te bemachtigen van alle landen ter wereld. En dat snappen wij volkomen!

Op dit moment heeft het land 294 éénsterren-, 41 tweesterren- én achtdriesterrenrestaurants. Alleen Frankrijk, thuisland van de bandenboer die onderscheiding in het leven riep, doet het nóg beter.

Michelinsterren: een korte geschiedenis

Even een beetje geschiedenis: Michelin begon rond 1900 met het uitdelen van gidsen om chauffeurs te wijzen op de beste eetplekken en hotels. In de twintiger jaren werd de gids voor eensterrenrestaurants op de markt gebracht. In de jaren 30 volgenden de twee en de drie sterren, die sindsdien ieder jaar worden uitgereikt.

De Michelinster is een van de meest gerenommeerde prijzen die je kunt ontvangen als horeca-eigenaar of chef. Het verkrijgen van een ster wordt gezien als een bewijs van waardering en er is dan ook veel aandacht van de pers voor de jaarlijkse uitreiking. Een ster kan een enorme opsteker zijn voor de reputatie van een restaurant. Daarentegen kan het verlies van een ster juist vernietigend werken. Er wordt daarom ook gezegd dat het een grotere uitdaging is om een Michelinster te behouden, dan om er een te verdienen.

Heb jij enig idee wat je bij een driesterrenrestaurant kunt verwachten? Nee, dat hadden wij ook niet. Daarom hebben wij vijf van de beste Italiaanse restaurants, die ieder over drie Michelinsterren beschikken, voor jou op een rij gezet.

1. Osteria Francescana, Modena

We beginnen er met niet zo maar één: Osteria Francescana is volgens duizend gastronomie-experts ’s werelds allerbeste restaurant. Ja, laat dat maar even tot je doordringen. Het driesterrenrestaurant ligt in de Noord-Italiaanse stad Modena en stootte afgelopen jaar de oude nummer één, het Deense Noma, van de troon.

Wat kun je in deze culinaire parel op je bord verwachten? Italiaanse klassiekers die zijn heruitgevonden en verbeterd door de gepassioneerde chef Massimo Bottura en zijn team. Zo heb je The famous five ages of Parmigiano Reggiano. In dit unieke gerecht leer je beroemde regionale kaassoort van binnenuit kennen, doordat er met de temperaturen, texturen en smaak van het zuivelproduct wordt geëxperimenteerd. En dat is gedurfd in een land waar de eetcultuur diepgeworteld ligt.

In Osteria Francescana zijn twaalf tafels te vinden, die verspreid staan over drie elegante kamers. Kunst en muziek, en dan met name jazz, zijn belangrijke inspiratiebronnen voor zowel het eten als de inrichting van het restaurant. Denk aan wanden vol hippe, hedendaagse kunst. Toch weet Bottura tegelijkertijd een luxe fine dining-sfeer te behouden.

Klik hieronder op ‘volgende’ op de rest van de lijst met de allerbeste restaurants van Italië te bekijken.

2. Piazza Duomo, Alba

Bij Piazza Duomo in Noordwest-Italië wordt er veel waarde gehecht aan regionale producten. Het restaurant bevindt zich in de stad Alba in de regio Piëmont: een heus foodwalhalla waar rijst, groente, fruit en noten worden verbouwd. Het gebied staat ook nog eens bekend als de beste wijnstreek van Italië en om de beroemde truffeloogst die in oktober plaatsvindt.

Witte truffels en hazelnoten uit chefs Enrico Crippa eigen tuin zijn dan ook ingrediënten die je op je bord kunt verwachten. Een gerecht dat van de menukaart afspringt, is hetkleurrijke mozaïek van seizoensgebonden fruit en groenten, genaamd Panna Cotta Matisse.

Piazza Duomo is opgericht door een familie bestaande uit wijnproducenten en -handelaars. Hierdoor kunnen wijnliefhebbers hun hart ophalen in het restaurant, waar tientallen verschillende soorten (regionale) wijnen worden aangeboden. Ook het interieur is aan deze alcoholische versnapering gerelateerd: op de babyroze gekleurde muren worden wijnstokken én het lokale landschap weergeven.

Je kunt je bezoek aan dit gerenommeerde restaurant compleet maken door te blijven overnachten in het naastgelegen boutiqehotel.

3. Da Vittorio, Brusaporto Bergamo

Bij Da Vittorio houden ze veel rekening met de wisselende seizoenen en de producten die daartoe behoren. De menukaart wordt dan ook regelmatig aangepast en is altijd up-to-date. In de stek die zich in de gemeente Brusaporto in de regio Lombardije bevindt, draait het om goede zorg, aandacht en het blijven ontdekken van culinaire thema’s. Alleen op die manier worden volgens het team van Da Vittorio alle smaakpapillen tevredengesteld.

Verwacht vooral veel vis, schaaldieren, wild, paddenstoelen, truffels, groenten en fruit. In het restaurant wordt waarde gehecht aan gezond eten, waardoor er veel met rauwe producten gewerkt wordt. Door dit te combineren met de Lombardijse gastronomie, is de menukaart gevuld met gerechten als Duif in Rossini-stijl, met foie gras en witte truffel en Gedeconstrueerde schorpioenvis, gestoofd en rauw.

Leuk om te weten: het restaurant organiseert thema-avonden waarbij er iedere keer een ander regionaal product in de spotlight staat.

4. Dal Pescatore, Canneto sull’Oglio

Ronde tafels bedekt met grote witte kleden, overal veel pastelkleuren, rondhupsende eenden en een trouwe golden retriever: veel traditioneler Italiaans dan bij Dal Pescatore in Lombardije wordt het niet. Je hebt het idee alsof je bij je oma aan het eten bent, alleen bezit die oma drie Michelinsterren. Het restaurant opende maar liefst negentig jaar geleden en wordt gerund door de familie Santini.

Dat traditie belangrijk is voor de eigenaren, wordt duidelijk op de menukaart die vol staat met decennia-oude familierecepten. Dal Pescatore doet iets slims met deze recepten. Ze worden allemaal gemoderniseerd. Zo wordt er rekening gehouden met de huidige gezondere leefstijl van veel mensen door de Tortelli di Zucca bijvoorbeeld te serveren met minder boter en Parmezaanse kaas. Nét iets gezonder. Net zo lekker.

5. Le Calandre, Rubano

Er waren eens twee broers,. Massimiliano en Raffaele Alajmo, die een restaurant erfden van hun ouders. Het tweetal spendeerde de afgelopen tien jaar om hun stek, La Calandre, te laten uitgroeien tot iets heel speciaals.

Veel Michelinsterrenrestaurants staan bekend om het serveren van miniporties met veel allure, maar dat gebeurt niet bij Le Calandre. Het restaurant onderscheidt zich door de moderne kookstijl van chef Massmiliano. Denk aan simpel, overheerlijk eten en porties die de maag vullen. Populaire gerechten zijn de saffraan, jeneverbes, droppoeder-risotto en de krokante buffalo ricotta. Allemaalhet proberen meer dan waard.

Interessant om te weten: Massimiliano is de jongste chef ooit die drie Michelinsterren op zijn naam heeft staan.

In welk van deze restaurants zou jij het liefst een hapje eten? Laat het ons weten en reageer!

Bronnen: theworlds50best.comen thelocal.it, beeldmateriaal: YouTube

De 5 allerbeste restaurants van Italië - Dit is Italië (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated:

Views: 5940

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.